Guld julekugle med glimmer hængende fra et juletræ

NYD EN LANGSOM, BALANCERET JULEFERIE

For mange kan det føles som et deja-vu. En corona-jul, uden rejser og de store sammenkomster. En, for nogen, svær gentagelse, hvor vi igen skal forholde os til regler, masker og påbud – men igen, måske også en mulighed for at fordybe os med os selv, vores nærmeste og naturen?

Nogle af jer husker måske julen 2020 som mere rolig og nærværende end tidligere? Med mere tid til reflektion, flere stunder i naturen, måske dybere samtaler? Mange fordybede sig i bagning, puslespil og krea-projekter – med strikkepinde, malerpensler og naturens materialer. Siden er begrebet ‘slow living’ fået mere og mere indpas, hvor fordybelse, langsommelighed og grundighed bliver dyder i sig selv og med den fantastiske bonus-effekt: et roligere og gladere sind.

SLOW LIVING TIL EN ROLIG OG BALANCERET JULEFERIE

Den centrale tese i langsomfilosofien handler om at tage sig tid til at gøre tingene ordentligt og derigennem nyde dem mere.

Ayurveda anviser os healing igennem sanserne. Dette er oplagt i en tid, hvor mange stadig mærker en del angst og frygt, men også i denne corona juleperiode hvor flere har tid og plads til at bevidst af bruge sanserne.

Så hvordan healer vi igennem vores sanser? I følge ayurvedaen udveksler vi med hvert åndedrag vores personlige energi med universets energi, og tager konstant indtryk ind via de fem sanseorganer: ørerne, øjnene, næsten, tungen og huden. Disse indtryk bliver metaboliseret i vores krop-sind kemi og kan derved styrke vores helbred – eller også nedbryde det. 

Hvis vi gerne vil have en større fysisk og følelsesmæssig velvære, skal vi vælge de nærende sanseindtryk, der aktiverer vores indre apotek. 

Hvordan gør jeg så det, tænker du måske? Er dit fokus at balancere sindet, skal du kigge på alt hvad du indtager igennem duft, syn og lyd. Er det kroppen, der trænger til styrke, er dit fokus på smag og berøring. En nem måde at huske det på, er, at alt fra næsen og op er med fokus på sind – og fra munden og ned er fokus på krop. 

Så lad os kigge mere konkret på, hvilke sanseindtryk vi kan arbejde med her i vores vinter- og juleperiode.

LYD

Lyd er en healende kraft – hvis den er behagelig. Negle der kradser mod en tavle, eller en støjende boremaskine kan fx. give den modsatte effekt og påvirke vores nervebaner og hormonelle systemer negativt. Kig derfor efter, hvad der fungerer for dig. 

Det kunne være en gåtur, hvor du lytter til vindens susen, bølgerne langs kysten – eller måske klassisk musik (med juletoner) eller jazz? Opløftende musik kan hjælpe os med at gøre os levende, mens blide toner beroliger os, hvis vi er ængstelige. Vælger du at fordybe dig i musikken uden andre gøremål, så tænk i hvilke instrumenter og lyde, der virker afslappende og “groundene” for dig. Er det cello-kompositioner eller hawaiianske sange, eller er det måske langsomme trommeslag eller en lav stabil bas?

SYN

Der er mange muligheder for at bruge vores syn i denne tid, hvor vi har mere tid til at udforske. De billeder der kommer ind igennem vores øjne, har en dybtgående indvirkning på vores sind og følelser – men også vores krop. Hvor tiden op til julen kan påvirke mange menneskers stresshormoner på flere sanse niveauer, er netop denne tid, efter højtiden, en mulighed for at nyde de smukke lys, dekorationer og ikke mindst vinterens klare og lyse farver i naturen. 

Det tidligere mørke inviterer også til at vi tænder stearinlys, og disse kan bruges som en form for meditation med åbne øjne. Prøv at stirre på en flamme uden at blinke i lang tid, dette vil give dig nogle af de samme fordele, som en mere traditionel meditation kan give.

Læg også mærke til hvilke farver, der tiltrækker dig. Julens farvepalet er som oftest rød, grøn og hvid – farver der kan have meget forskellige indvirkning, afhængig af hvem du er. Strikker du fx., så se hvilken farve du bliver tiltrukket af – det vil påvirke dit sind positivt at arbejde med den eller de farver, samtidig med at du skaber den ro, der er omkring det at strikke.

LUGT

Vores lugtesans forbinder os stærkt med vores følelser, minder og instinkter – og netop der, kan vi bringe julestemningen ind i vores hjem. Duften af kanel, frisk julebag, nelliker fra gløgg, osv. Men efter en måned med ‘hygge-dufte’, kan mange af os også have brug for det mere ‘friske’, som jorden, træerne eller stranden kan give os ved at gå en tur fx. 

Madlavning er et oplagt sted at lege med din duftsans og eksperimentere med at bruge disse ‘jule-dufte’, også i sund mad, som man jo ofte ser i ayurvediske opskrifter. Har du lyst til at kaste dig over en hobby, der også involverer dufte, er aromaterapi noget som også kan aktivere din indre krops apotek og skabe en healende reaktion. I vores medlemsunivers har du adgang til en e-bog med opskrifter på hjemmelavet hudpleje, hvor du kan tilsætte dine egen favorit duft.

Eksperimenter med at inhalere essensen af dine ynglings aromaer, enten med små dryp på håndleddet eller i en diffuser. De vil hurtigt udvide din følelse af glæde, ro og harmoni. Du kan også eksperimentere med sommerdufte, hvis du skulle have lyst til at drømme dig lidt væk fra vinterens mørke.

SMAG

Hvor lyden, synet og lugtesansen arbejder meget med sindet, kan du med smag og berøring komme lidt mere ned i kroppen. Rasa, det ayurvediske ord for smag, betyder også følelser eller humør – og vi kender nok alle sammen den følelse af at føle sig oppustet og utilfreds, hvis vi har spist for meget, for fedt eller for sødt fx. 

Når du nu har mere tid i køkkenet, så prøv at leg med de 6 smage: sød, sur, salt, bitter, krydret og sammensnerpende. Har du spist for meget sødt, kan det virke omklamrende, har du fået for lidt salt, skal der måske mere til, så du føler dig mere groundet og stabil. Balancen mellem de 6 smage, er meget afhængig af hvor du er fysisk og psykisk, så at eksperimentere med balancen kan være en ny sjov hobby. Her en sød og stabiliserende banankage og en hjemmelavet chai latte på mandelmælk til de kolde dage.

BERØRING

Hjerternes fest kalder vi julen, og med huden som det største organ i kroppen, er det ikke noget som berøring der kan opløfte vores humør og følelse af velvære. Pepitider findes i huden og er nært beslægtet med antidepressive, så tænk derfor dette ind i din slow-living juleferie. 

Du kan naturligvis bede et familie medlem eller ven om en massage, men selv-massage kan være lige så effektivt og være med til at forbedre din immunfunktion og din søvn. Se mere om Abhyanga selv-massage HER

Indre massage kan være lige så effektiv som den ydre, så hvorfor ikke bruge julen til at grine og massere de indre organer? Videnskabelig forskning har vist at godt grin forbedrer immunforsvaret i 24 timer og mindsker vores stress niveau og letter depression! Se en sjov film, ring til den ven eller veninde der altid får dig til at grine, eller ‘fake it until you make it’ – man kan faktisk godt få sig selv til at grine, bare ved at slå en falsk latter op!

Lær mere om healing gennem sanserne og meget mere, på vores online forløb Fundamentet for Sundhed.

INPUT TIL EN SLOW JULEFERIE

* lav en foto, eller scrap bog med de bedste minder

* skriv et fysisk brev til person, der bor langt væk – eller der ville sætte pris på snail-mail

* lav marmelade, chutney eller andet som din bedstemor ville have gjort

* reparer, ‘’upcycle’ dit tøj og giv det nyt liv

* lær en danserutine fra youtube

* gå en tur i dit område, og sæt dig for at finde 10 nye ting

* lav en liste over alle de film du gerne ville se og lav film-aftener

* gå igang med den hobby du altid har talt om: instrument, male, syning?

* gå i supermarkedet og køb 5 ting du aldrig har brugt før og lav en ret med det

* tal med de ældre i din famile om deres liv – måske optag det, eller skriv det ned

* declutter dit hus, dit skab eller din computer for emails og organiser i farver og folders

* genlæs din yndlingsbog (eller læs den færdig, der ligger på dit natbord)

* start en dagbog – eller skriv ting ned der tiden stresser dig og brænd papiret

* lav en liste over alle de steder du gerne vil besøge

* lær at trække vejret og meditere.

* hyg dig i dit hjem – uden dårlig samvittighed.

Tilmeld nyhedsbrev

& modtag Dosha-test og opskrifter til din type.

da_DKDansk