Rødbede hummus – essensen af ayurvedisk mad! | Nordic Academy of Ayurveda

Rødbede hummus – essensen af ayurvedisk mad!

Jeg får mange spørgsmål om ayurvedisk mad. Mange, der er interesseret i ayurveda og kender til deres dosha, finder lister på nettet, hvor de kan se, hvad de ‘bør’ spise og ikke ‘bør’ spise.

Dette er dog en noget forenklet tilgang til ayurvedisk mad i min optik.

Ayurveda er læren om de fem elementer i universet, som vi alle er præget af. Derfor kan vi aldrig reduceres til én type menneske, som altid har brug for xxx mad… Der vil være nogle tendenser, vi kan følge, men mere end det handler om specifikke fødevarer, så handler det om, hvordan vi tilbereder, sammensætter og spiser vores mad.

Det kan være komplekst, men lad os sammen starte i dag med essensen af ayurvedisk mad. Nemlig to af de vigtigste principper, som vi ALLE kan tage til os og gavne af, uanset vores dosha-sammensætning og evt. aktuelle ubalancer:

 

  • DE 6 SMAGE!
  • SPIS REGNBUEN!

Ayurveda fortæller os, at vi først vil føle os tilfredsstillet af et måltid, hvis det indeholder alle de seks smage, der findes: sød, salt, sur, krydret, bitter og sammensnerpende.

Og ligeledes at jo flere af regnbuens farver vi putter i vores mad, jo flere næringsstoffer til os.

Denne hummus er en variation, hvor jeg har tilføjet bagt rødbede. Udover at den smager dejligt og giver os alle de seks smage i et måltid, så får vi med rødbede, citron og persille mange flotte farver og dermed god næring! Og de farver du ikke får her, kan du supplere med i resten af din menu.

Rødebedehummus er også en god sommerspise, da vi kan sætte den på køl og tage den med på picnic mm. Jeg har skrevet i parentes, hvilke smage du får.

 

God fornøjelse!

 

INGREDIENSER

100 g. udblødte kikærter (sammensnerpende)

150 g. rødbeder (sød, bitter)

½ dl. olivenolie (bitter)

1 fed hvidløg (krydret)

½ tsk. grøntsagsbouillon (salt)

Havsalt (salt)

Citron (sur)

 

PYNT

Sesamfrø (sød)

Persille (bitter, krydret)

 

FREMGANGSMÅDE

  • Start med at tænde ovnen på 185 grader.
  • Rens dine rødbeder og skær begge ender af. Læg dem op i et ildfast fad og hæld en smule olie over dem, så de ikke bliver brændte.
  • Lad dem bage i ovnen i to timer eller indtil, de bliver møre. Imens koger du dine kikærter sammen med bouillonen. Hæld vandet fra, men gem det, da du muligvis skal bruge det, når du blender din hummus.
  • Når dine rødbeder er møre tager du dem ud og lader dem køle lidt af. Når du kan arbejde med dem uden at brænde fingrene, skærer du skrællen af.
  • Nu skal du til at blende. Der er forskellige måder at gøre det på og afhænger af dit køkkenudstyr. En food proccesser er at foretrække, da du kan få din hummus helt blød og fri for rødbedeklumper. Ellers kan du også bruge en stavblender.
  • Hæld kikærter, rødbeder, olie og hakket hvidløg i og blend indtil, det bliver en cremet masse. Hvis du er i det utålmodige hjørne og har valgt stavblenderen, kan du også sagtens lade lidt stykker rødbede forblive deri og kalde din hummus rustik eller grov. Vurder selv, om du synes, at den trænger til mere kogevand eller om konsistensen er fin uden.
  • Smag til sidst til med havsalt og citron og pynt med sesamfrø og persille.

 


Sådan holder jeg balancen i efteråret!

Skab balance i efteråret! Selvom vi nogle gange har fine temperaturer i de første efterårsmåneder, så sker der alligvel et markant skift i naturen. Alt det, der har blomstret og stået i flor begynder at “dø”. Vi mennesker har potentialet til også at foretage livgivende skift netop nu, men det er vigtigt, vi bevarer balancen […]

Spis efter din dosha

Det ayurvediske syn på, hvorvidt den mad, vi indtager, virker som nektar eller gift for os, kan inddeles i to kategorier:   1. Følg naturen – de generelle tips! Jeg har i en tidligere blog givet en udførlig beskrivelse af, hvordan du skaber fundamentet for en stærk fordøjelse og dermed et godt helbred.   2. […]