Rødbede hummus – essensen af ayurvedisk mad! | Nordic Academy of Ayurveda

Rødbede hummus – essensen af ayurvedisk mad!

Jeg får mange spørgsmål om ayurvedisk mad. Mange, der er interesseret i ayurveda og kender til deres dosha, finder lister på nettet, hvor de kan se, hvad de ‘bør’ spise og ikke ‘bør’ spise.

Dette er dog en noget forenklet tilgang til ayurvedisk mad i min optik.

Ayurveda er læren om de fem elementer i universet, som vi alle er præget af. Derfor kan vi aldrig reduceres til én type menneske, som altid har brug for xxx mad… Der vil være nogle tendenser, vi kan følge, men mere end det handler om specifikke fødevarer, så handler det om, hvordan vi tilbereder, sammensætter og spiser vores mad.

Det kan være komplekst, men lad os sammen starte i dag med essensen af ayurvedisk mad. Nemlig to af de vigtigste principper, som vi ALLE kan tage til os og gavne af, uanset vores dosha-sammensætning og evt. aktuelle ubalancer:

 

  • DE 6 SMAGE!
  • SPIS REGNBUEN!

Ayurveda fortæller os, at vi først vil føle os tilfredsstillet af et måltid, hvis det indeholder alle de seks smage, der findes: sød, salt, sur, krydret, bitter og sammensnerpende.

Og ligeledes at jo flere af regnbuens farver vi putter i vores mad, jo flere næringsstoffer til os.

Denne hummus er en variation, hvor jeg har tilføjet bagt rødbede. Udover at den smager dejligt og giver os alle de seks smage i et måltid, så får vi med rødbede, citron og persille mange flotte farver og dermed god næring! Og de farver du ikke får her, kan du supplere med i resten af din menu.

Rødebedehummus er også en god sommerspise, da vi kan sætte den på køl og tage den med på picnic mm. Jeg har skrevet i parentes, hvilke smage du får.

 

God fornøjelse!

 

INGREDIENSER

100 g. udblødte kikærter (sammensnerpende)

150 g. rødbeder (sød, bitter)

½ dl. olivenolie (bitter)

1 fed hvidløg (krydret)

½ tsk. grøntsagsbouillon (salt)

Havsalt (salt)

Citron (sur)

 

PYNT

Sesamfrø (sød)

Persille (bitter, krydret)

 

FREMGANGSMÅDE

  • Start med at tænde ovnen på 185 grader.
  • Rens dine rødbeder og skær begge ender af. Læg dem op i et ildfast fad og hæld en smule olie over dem, så de ikke bliver brændte.
  • Lad dem bage i ovnen i to timer eller indtil, de bliver møre. Imens koger du dine kikærter sammen med bouillonen. Hæld vandet fra, men gem det, da du muligvis skal bruge det, når du blender din hummus.
  • Når dine rødbeder er møre tager du dem ud og lader dem køle lidt af. Når du kan arbejde med dem uden at brænde fingrene, skærer du skrællen af.
  • Nu skal du til at blende. Der er forskellige måder at gøre det på og afhænger af dit køkkenudstyr. En food proccesser er at foretrække, da du kan få din hummus helt blød og fri for rødbedeklumper. Ellers kan du også bruge en stavblender.
  • Hæld kikærter, rødbeder, olie og hakket hvidløg i og blend indtil, det bliver en cremet masse. Hvis du er i det utålmodige hjørne og har valgt stavblenderen, kan du også sagtens lade lidt stykker rødbede forblive deri og kalde din hummus rustik eller grov. Vurder selv, om du synes, at den trænger til mere kogevand eller om konsistensen er fin uden.
  • Smag til sidst til med havsalt og citron og pynt med sesamfrø og persille.

 


Undgå feriefælden denne sommer?!

  Mange siger, der er svært at holde ferie og leve sundt samtidig!   Ferien er om hjørnet for langt de fleste af os. Man skulle tro, at det er den perfekte undskyldning for at leve balanceret, og tanke op på alt det gode: hyggestunder, inspiration, spændende oplevelser, nærende mad, livgivende motion og mental time-out. […]

Godt begyndt, halvt fuldendt…

Lad os indse det en gang for alle. Vi lever i en Vata-kultur og et Vata-klima. Så meget endda, at det kan være svært at mærke os selv og vores egen natur under denne subtile, bevægelige og kaotiske energi…   Måske tænker du, hvad betyder det? I traditionel ayurvedisk tankegang, skifter doshaernes dominans med årstiderne. […]