Rødbede hummus – essensen af ayurvedisk mad! | Nordic Academy of Ayurveda

Rødbede hummus – essensen af ayurvedisk mad!

Jeg får mange spørgsmål om ayurvedisk mad. Mange, der er interesseret i ayurveda og kender til deres dosha, finder lister på nettet, hvor de kan se, hvad de ‘bør’ spise og ikke ‘bør’ spise.

Dette er dog en noget forenklet tilgang til ayurvedisk mad i min optik.

Ayurveda er læren om de fem elementer i universet, som vi alle er præget af. Derfor kan vi aldrig reduceres til én type menneske, som altid har brug for xxx mad… Der vil være nogle tendenser, vi kan følge, men mere end det handler om specifikke fødevarer, så handler det om, hvordan vi tilbereder, sammensætter og spiser vores mad.

Det kan være komplekst, men lad os sammen starte i dag med essensen af ayurvedisk mad. Nemlig to af de vigtigste principper, som vi ALLE kan tage til os og gavne af, uanset vores dosha-sammensætning og evt. aktuelle ubalancer:

 

  • DE 6 SMAGE!
  • SPIS REGNBUEN!

Ayurveda fortæller os, at vi først vil føle os tilfredsstillet af et måltid, hvis det indeholder alle de seks smage, der findes: sød, salt, sur, krydret, bitter og sammensnerpende.

Og ligeledes at jo flere af regnbuens farver vi putter i vores mad, jo flere næringsstoffer til os.

Denne hummus er en variation, hvor jeg har tilføjet bagt rødbede. Udover at den smager dejligt og giver os alle de seks smage i et måltid, så får vi med rødbede, citron og persille mange flotte farver og dermed god næring! Og de farver du ikke får her, kan du supplere med i resten af din menu.

Rødebedehummus er også en god sommerspise, da vi kan sætte den på køl og tage den med på picnic mm. Jeg har skrevet i parentes, hvilke smage du får.

 

God fornøjelse!

 

INGREDIENSER

100 g. udblødte kikærter (sammensnerpende)

150 g. rødbeder (sød, bitter)

½ dl. olivenolie (bitter)

1 fed hvidløg (krydret)

½ tsk. grøntsagsbouillon (salt)

Havsalt (salt)

Citron (sur)

 

PYNT

Sesamfrø (sød)

Persille (bitter, krydret)

 

FREMGANGSMÅDE

  • Start med at tænde ovnen på 185 grader.
  • Rens dine rødbeder og skær begge ender af. Læg dem op i et ildfast fad og hæld en smule olie over dem, så de ikke bliver brændte.
  • Lad dem bage i ovnen i to timer eller indtil, de bliver møre. Imens koger du dine kikærter sammen med bouillonen. Hæld vandet fra, men gem det, da du muligvis skal bruge det, når du blender din hummus.
  • Når dine rødbeder er møre tager du dem ud og lader dem køle lidt af. Når du kan arbejde med dem uden at brænde fingrene, skærer du skrællen af.
  • Nu skal du til at blende. Der er forskellige måder at gøre det på og afhænger af dit køkkenudstyr. En food proccesser er at foretrække, da du kan få din hummus helt blød og fri for rødbedeklumper. Ellers kan du også bruge en stavblender.
  • Hæld kikærter, rødbeder, olie og hakket hvidløg i og blend indtil, det bliver en cremet masse. Hvis du er i det utålmodige hjørne og har valgt stavblenderen, kan du også sagtens lade lidt stykker rødbede forblive deri og kalde din hummus rustik eller grov. Vurder selv, om du synes, at den trænger til mere kogevand eller om konsistensen er fin uden.
  • Smag til sidst til med havsalt og citron og pynt med sesamfrø og persille.

 


Rens sindet med et MANTRA

Vi har alle hørt ordet og har en fornemmelse af, hvad det betyder… Men hvorfor skal vi bruge et MANTRA, og hvordan gør man?   Den ayurvediske livsstil handler om at holde krop og sind “fit for fight”, sådan lidt populært udtrykt. Når vores krop og sind er i balance, så undgår vi sygdomme og […]

Ayurvedisk nytårskur!

Et nyt årti er netop startet… Hvilket mere magisk tidspunkt at søge ind og blive mere bevidst om den dybere mening med dit liv, og dine vigtige næste skridt på rejsen…   Kom med til AYURVEDISK NYTÅRSKUR på videoen herunder!     Lav dit visionboard derhjemme efter nytårskuren Jeg anbefaler du laver et visionbord over […]