Kapitel 6 | Nordic Ayurveda

Kapitel 6

BALANCE GENNEM MAD!

Foruden de generelle tips i bogen til at balancere doshaerne gennem mad, så vedlægger jeg her en opskrift, der er særlig god for hhv vata, pitta og kapha dosha. Da årstiderne præger vores doshabalance, så er opskrifterne også beregnet på et særligt tidspunkt på året. Dvs selv hvis du har mest pitta eller kapha i din konstitution, så kan du sagtens nyde speltottoen for eksempel på blæsende, kolde dage osv.

 

 

VATA/EFTERÅR/FORÅR (køligt, tørt, blæsende vejr)

Speltotto

 

 

Ingredienser:

350 gram perlespelt

1,5 liter kogende vand

2 terninger grøntsags bouillon

2 dl hvidvin

3 forårsløg

1 fed hvidløg

Saft fra ½ citron

250 g blandede svampe

1 dl parmesan

1 håndfuld persille

3 spsk smør

Olie til at stege i

 

Kog vandet og put det i en kande sammen med bouillon terningerne og lad dem opløse. Imens hakker du dine løg fint. Forårsløg og hvidløg hver for sig. Sæt dem til side og skær svampene eller champignonerne ud i mundrette stykker.

Varm olien i en stor gryde og put forårsløgene deri. Svits dem kort og tilsæt herefter halvdelen af dine svampe. Sauter løg og svampe sammen og tilsæt så perlespelten og rør rundt i to min sammen med svampene. Når der er kommet godt med varme i hele retten, hælder du vinen over og tilsætter hvidløg. Lad vinen stå og fordampe og begynd herefter at hælde din bouillon i. Hæld en lille smule i og lad spelten suge væsken til sig. Når der så ikke er så meget tilbage, så hælder du på igen.

Retten kræver noget kærlighed og opmærksomhed, så stå hele tiden ved den og vurder, om den skal have mere væske

Du behøver ikke nødvendigvis bruge al den boullion, du har gjort klar. Modsat kan det også være, at du ikke har nok. Hæld på, indtil du synes at retten har den rigtige konsistens for dig. Du kan tilberede retten, så der er noget bid i eller du kan koge spelten blødere og få en mere grødlignende ret.

Når retten er nået den ønskede konsistens, putter du smør, citronsaft og parmesan i og lader det stå og smelte. Imens steger du resten af dine svampe på panden og hakker din persille fint. Server retten med de stegte svampe og persille som topping

 

******

 

PITTA/SOMMER (varmt og fugtigt vejr)

Fyldte squash m. couscous og ovnbagte kartofler

 

 

Ingredienser:

Fyldte squash

4 squash

2 røde peberfrugter

To håndfulde basilikum

3 æg

1 dl. couscous

salt

 

Salat

1 håndfuld krølsalat

1 håndfuld feldsalat

1 Fennikel

 

Kartofler

800 g. kartofler

Olivenolie

salt

 

Start med at tænde ovnen på 185 grader. Vask eller skræl nu kartoflerne, skær dem i både og vend dem i olie og salt. Sæt kartoflerne i ovnen på en bageplade eller i ovnfast fad, når ovnen er varm. Bages ca. 45 min.

Tilbered couscous’en efter anvisning på pakken. Imens halverer du dine fire squash og skraber kødet ud med en ske. Put squashkødet over i en skål og læg dine udhulede squashbåde i et ildfast fad. Skær peberfrugterne ud i mundrette stykker og hak squashkød og basilikum fint. Gem en smule basilikum til anretningen. Bland den færdige couscous, det hakkede grønt og æg sammen i skålen og tilsæt salt. Put nu fyldet over i squashbådene. Hvis du har for meget fyld, kan du bage det for sig i et mindre ildfast fad, som du smører med olie inden. Bag de fyldte squash ved 185 grader i 35 min. eller indtil fyldet har sat sig og  squashen er mør.

Skyl salat og skær fennikel ud i sprøde, tynde skiver og anret i en skål.

Anret dine squashbåde med frisk basilikum på toppen, salt og kartofler.

 

******

 

KAPHA/VINTER (Koldt, fugtigt og klamt vejr)

Spicy karrysuppe med kikærter og tofu

 

 

Ingredienser:

250 gram perlebyg

1 terning grøntsags bouillon

2 spsk olie

1 løg

1 fed hvidløg

3 gulerødder

1/2 blomkålshoved

2 røde peberfrugter

1 spsk. Karry (tør)

2 spsk. Karrypasta (Du skal muligvis bruge mere)

4 dl havrefløde

2 dl vand

1 tsk. Chiliflager tørrede eller friske

200 gram udblødte, kogte kikærter

200 gram tofu

Pynt med koriander og forårsløg

 

Start med at hakke løgene fint i små tern. Pres eller hak dit hvidløg og sæt begge ting til side.

Skyld og skær gulerødder og blomkål ud i mundrette bidder.

Find en stor gryde frem og lade den blive varm sammen med olien. Sauter dine hakkede løg og tilsæt først den tørre karry og derefter karrypastaen. Når karryduften begynder at brede sig, kan du putter grøntsagerne i og røre rundt. Det er vigtigt, at karryen ikke brænder på. Nu hælder du havrefløde og boullion vand på, mens du rører rundt så fløden smelter helt sammen med retten.

Tilsæt chiliflager, hvidløg og smag eventuelt til med ekstra karry.

Imens suppen står og hygger sig, sætter du perlebygen over efter anvisning på posen. Retten kan snildt serveres sammen med ris, bulgur eller helt for sig selv. Hvis du har en anden konstitution end vinterens Kapha, kan du eksempelvis servere brune ris til både Vata og Pitta.

Skær nu peberfrugten og tofu i mundrette bidder og put den i suppen sammen med de kogte kikærter 2 minutter før, du tager den af varmen. 

Pynt med hakkede forårsløg og koriander.

 

******

 

Find mere inspiration til mad her!